banner

ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ Βιομηχανικά Ορυκτά Διατομίτης

ΔΙΑΤΟΜΙΤΗΣ


ΑΡΓΙΛΟΥΧΟΣ ΔΙΑΤΟΜΙΤΗΣ

Οι Αργιλούχοι Διατομίτες της ΟΛΥΜΠΟΣ εξορύσσονται από επιλεγμένες περιοχές στην Θεσσαλία και αποτελούν φυσικό μείγμα διατομιτών και αργίλων σε αναλογία περίπου 50%-50%.

Αποτελούν ένα απολύτως φυσικό προϊόν, μη τοξικό, μη διαβρωτικό, ανθεκτικό στα οξέα, απολύτως ακίνδυνο που το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από άμορφο διοξείδιο του πυριτίου.

Είναι παρόμοιοι από άποψη γεωλογικών συνθηκών και σύστασης με τους Δανέζικους αργιλούχους διατομίτες που είναι παγκοσμίως γνωστοί (moller) για τις πολλαπλές χρήσεις τους στη βιομηχανία, γεωργία και κτηνοτροφία λόγω της μεγάλης απορροφητικής ικανότητας τους (εξορύσσονται στα νησιά Fur, Mors και Nordsalling της Δανίας.

Το κριτήριο για την απορροφητικότητα είναι το ανάπτυγμα της επιφανείας των κόκκων, το οποίο είναι 53,4 m2/gr, ελαφρώς μεγαλύτερο από τους Δανέζικους Διατομίτες, οι οποίοι είναι περί το 50 m2/gr (ανάλυση Εθνικού Κέντρου Τεχνολογίας και Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ).

ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ Βιομηχανικά Ορυκτά Διατομίτης ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ Βιομηχανικά Ορυκτά Διατομίτης
ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΓΙΛΟΥΧΟΥ ΔΙΑΤΟΜΙΤΗ
Σαν φορέας ενεργών συστατικών στη βιομηχανία ζωοτροφών
Για την απορρόφηση και κομποστοποίηση λυμάτων
ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ
Υλικό στρώμνης για απόσμηση -- Υγιεινή
Στα σιλό ζωοτροφών για την αποφυγή συσσωματώσεωνΗ δομή του διατομίτη είναι αυτή που του προσδίδει τις ιδιότητες που τον κάνουν πολύτιμο. Διαθέτει μεγάλο ανάπτυγμα επιφανείας κόκκων, υψηλό πορώδες, απορροφητικές και θερμοηχομονωτικές ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, οι χρήσεις του αργιλούχου διατομίτη της Όλυμπος Α.Ε. είναι οι ακόλουθες:

ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ Βιομηχανικά Ορυκτά Διατομίτης

- Διαφυλλικοί ψεκασμοί για προστασία από τα έντομα.

Λόγω της μεγάλης λεπτότητας (-20 μικρά) δεν κατακάθεται στα δοχεία ψεκασμού ούτε βουλώνει τα μπεκ με αποτέλεσμα την μη απώλεια χρόνου.

- Απορροφητικό για πάσης φύσεως υγρά, λύματα για την ασφαλή απομάκρυνση τους με ταυτόχρονη αποσμήση τους.

Το μείγμα διατομιτών και αργίλων είναι παγκοσμίως δοκιμασμένο για την πολύ μεγάλη απορροφητική τους ικανότητα (π.χ. Δανέζικο moller).

- Ως υλικό στρωμνής στις κτηνοτροφικές μονάδες όπου απορροφά τις οσμές, αλλά και την υγρασία διατηρώντας ένα υγιεινό περιβάλλον.

Επίσης, για την μίξη με τα περιττώματα των ζώων και την υγιεινή απομάκρυνσή τους.

- Στη βιομηχανία ζωοτροφών ή και σε μεμονωμένους αγρότες ως φορέας με απορρόφηση λιπών, μολασσας, βιταμινών, υγρών προσθέτων κ.λπ.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εκεί όπου το περιβάλλον είναι όξινο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαρμαρόσκονη.

- Στα σιλό ζωοτροφών για την αποφυγή συσσωματώσεων.

Και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις οι αργιλούχοι διατομίτες είναι απολύτως φυσικά προϊόντα που εξορύσσονται σε ορισμένες περιοχές του κόσμου (όπως π.χ. στα νησιά Fur, Mors και Nordsalling της Δανίας) και έχουν αποδείξει την ωφελιμότητα τους όταν προστίθενται στο σιτηρέσιο των ζώων, όπου βελτιώνουν την λειτουργία του γαστρεντερικού τους συστήματος.

ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ Βιομηχανικά Ορυκτά Διατομίτης

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Οι αργιλούχοι διατομίτες διατίθενται σε δύο κοκκομετρίες

  • Σκόνη κοκκομετρίας -50 μικρά
  • Υπέρλεπτη σκόνη κοκκομετρίας-20 μικρά

Διατίθεται ενσακισμένο σε χάρτινους σάκους των 15Kg επί παλετών ή σε Big-Bags.

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Ο αργιλούχος διατομίτης της εταιρείας μας προέρχεται από ιδιωτικό λατομείο.

Οι αργιλούχοι διατομίτες του συγκεκριμένου χώρου αποτελούνται από κελύφη δισκοειδών και κυλινδρικών διατόμων συνιστάμενα από άμορφο SiO2 (Opal-A) και από αργίλους της ομάδας του Σμεκτίτη και Ιλλίτη, με αναλογία διατομιτών προς αργίλους ~60/40.

Ιδιαίτερα τονίζεται το μεγάλο ανάπτυγμα επιφανείας των κόκκων του (53,4m2/gr - ΕΚΕΤΑ) πράγμα που τον καθιστά εφάμιλλο του παγκοσμίως γνωστού για της εφαρμογές του Δανέζικου αργιλούχου διατομίτη (Moler).

Ποιοτικά, το υλικό μας είναι κατάλληλο τόσο για θερμοηχομονωτικά δομικά στοιχεία, ελαφροβαρή αδρανή (LWA) όσο και για βιομηχανικά απορροφητικά όπως επιβεβαιώθηκε από έρευνες σε ημιβιομηχανική κλίμακα (pilot plant, βλ. Ε & Α).

Περαιτέρω έρευνες απέδειξαν τη δυνατότητα εφαρμογών του υπέρλεπτου προϊόντος -20 μικρά που παράγουμε σαν συστατικό γεωργικών εδαφοβελτιωτικών σκευασμάτων αλλά και γενικότερα ως πηγή απορροφήσιμου άμορφου διοξειδίου του Πυριτίου για γεωργικές εφαρμογές αλλά και άλλες χρήσεις όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω στην αντίστοιχη ενότητα.

Στην ενότητα "Έρευνα & Ανάπτυξη" ,μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για την ποιότητα του υλικού μας όσο και την έρευνα που έχει διεξαχθεί σε αυτό τον τομέα από την εταιρεία ΌΛΥΜΠΟΣ Α.Ε.

ΕΡΕΥΝΑ

Η Όλυμπος Α.Ε. είναι από τις λίγες εταιρείες του χώρου όπου πέρα από την παραγωγή και διάθεση διατομίτη δραστηριοποιείτε έντονα και στον τομέα της έρευνας επάνω στις χρήσεις του Ελληνικού διατομίτη. Περισσότερες λεπτομέρειες όσων αφοράν την έρευνα που έχει διεξάγει η εταιρεία ΌΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. επάνω στο διατομίτη θα βρείτε στην ενότητα "Έρευνα & Ανάπτυξη".